identificatie

Identificatie hond :

Sinds 1998 is identificatie van honden wettelijk verplicht. Dit moet gebeuren vooraleer ze verkocht of weggegeven worden en in ieder geval vooraleer ze 4 maand oud zijn. Voor de eigenaar is het ook van groot belang om dit te doen vanwege de mogelijkheid om op die manier uw troeteldier bij eventuele vermissing op een eenvoudige wijze weer terug te vinden. Een goede identificatie moet veilig, diervriendelijk en fraudebestendig zijn. Bovendien dient zij uniek te zijn en voor alle dieren geschikt. Het is ook van groot belang dat de identificatie blijvend leesbaar is.

De chip is een zeer klein stukje electronica dat via een inspuiting onder de huid wordt ingebracht. Met een afleesapparaat kan men de cijfercode van deze chip lezen. Ook in het buitenland is het mogelijk om dit af te lezen. Uit de cijfercode blijkt tevens het land van herkomst.

Identificatie zonder registratie is zinloos. Daarom worden alle geïdentificeerde honden, katten, fretten en eventuele andere dieren geregistreerd in een centrale computer. Voor honden is dit dan ook verplicht en deze data bank noemt men BVIRH.

Identificatie bij katten :

Vanaf 1November 2017 moeten alle katten geïndentificeerd en geregistreerd zijn. Dit betekend dat alle katten dan, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd en geregistreerd moeten worden in een centrale databank CatID. Onder het verhandelen wordt ook het "gratis weggeven" verstaan. Opgelet. Bij het verhandelen is er tevens een verplichte sterilisatie/castratie. Indien jouw kat reeds geregistreerd was (in de vroegere databank ID chips) dan moet deze niet opnieuw geregistreed te worden in de nieuwe databank CatID

PAS OP BIJ REIZEN MET UW DIER KUNNEN ER ANDERE REGELS GELDEN : zie onderstaande  link :  http://www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/travellingwithyourpets/index.htm