sterilisatie/kastratie

1
2

Sterilisatie heeft onbetwistbare voordelen voor de gezondheid. Het voorkomt op doeltreffende wijze de ontwikkeling van ziekten aan de geslachtsorganen zoals teelbal-, prostaat- of eierstokkanker, schijnzwangerschap en baarmoederontsteking. Als een teef op vroege leeftijd gesteriliseerd wordt, daalt ook aanzienlijk de kans op melkklierkanker. Door dit alles verlengt u zo de levensduur van uw huisdier.

Kastratie gaat meestal gepaard met verminderde agressiviteit, afname van territorium en voortplantingsdrang en minder ontsnappingspogingen. Een groot deel van dit ongewenst gedrag kan zo worden verholpen. Bovendien voorkomt men op die manier vaak bijtwonden of besmeting met aids bij katers/kattinnen.

 

afbeelding van een melkkliertumor bij een teef. Eén op de vier niet-gesteriliseerde teven ontwikkeld borstkanker.

Afbeelding van een eierstokcyste bij een teef. Deze cyste was zo groot als een tennisbal waardoor de hond erg veel pijn leed.

Deze teef vertoonde vroeger verschillende malen schijnzwangerschap wat een voorbode is van problemen met het voortplantingstelsel.

Afbeelding van een baarmoederontsteking bij een hond. Deze baarmoeder zit vol met etter.

 

Afbeelding van de vulva van een teef waarlangs etter stroomt. Deze teef had een baarmoederontsteking

Sommigen zijn bang dat door de sterilisatie het gedrag van de teef aanmerkelijk zal veranderen. Deze angst is geheel ongegrond.

 

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een sterilisatie :

Doordat de stofwisseling zich aanpast zou de teef te zwaar kunnen worden. U kunt dit oplossen door aan aangepaste voeding te geven speciaal voor gesteriliseerde teven waardoor deze minder calorieën binnen krijgen.

Soms kan de vacht iets meer beginnen te krullen.

Bij sommige grote hondenrassen, bestaat de kans dat ze meestal jaren na de operatie minder controle krijgen over de sluitspier van de blaas. De kans hierop is echter niet zo groot : vele malen kleiner dan de kans dat een ongesteriliseerde teef een baarmoederontsteking of melkliertumor krijgt. Bovendien is dit urineverlies eenvoudig te verhelpen met medicatie.