Tandheelkunde

1
2
3

Een paradontale aandoening is de meest voorkomende ziekte bij honden en katten. Vier op vijf honden ouder dan 3 jaar, vertonen symptomen van deze aandoening.

Van kleins af aan wordt ons meegegeven dat het dagelijks poetsen van onze tanden zeer belangrijk is. Dit is voor onze honden en katten niet anders! Wij worden dagelijks geconfronteerd met patiënten die last hebben van hun gebit. Maar wist u dat honden met een uitermate slecht gebit hartproblemen kunnen krijgen ?

Vele oudere dieren krijgen last van een slechte adem. Dikwijls is dit ten gevolge van een vuil gebit met veel tandsteen. Indien dit tandsteen te langdurig aanwezig blijft zal er een terugtrekking ontstaan van het tandvlees. Dit is meestal onomkeerbaar. Als in het begin van het ontstaan van tandsteen niet ingegrepen wordt zal de paodontitis zich verder ontwikkelen.

Wij beschiken over een toestel om de tanden van uw dier ultrasonisch te reinigen en de tanden te doen blinken als vroeger. Uiteraard dient dit steeds onder algemene verdoving te gebeuren. Tijdens deze verdoving zal er een uitgebreid onderzoek plaatsvinden van de gehele mondholte, gebruik makend van een paradontale sonde. Ook zullen er dentale rx foto's genomen worden. Deze radiografieën zal ons helpen om de ziekte beter in te schatten. Zonder radiografie kunnen de wortels en het alveolair bot niet voldoende beoordeeld worden. Soms zien we een ontsteking van een tandwortel waar de hond of kat zeker veel last van heeft welke niet uitwendig aan de tand te zien was.

Na een dentale behandeling zal er u uitleg gegeven worden hoe u dit probleem in de toekomst zou kunnen vermijden door een aangepaste voeding,het poetsen van de tanden, het geven van dental strips of voedingssuplementen die de tandhygiëne bevorderen.

Zie in volgend filmpje hoe je de tanden kunt poetsen bij jouw hond :https://youtu.be/uYrXKQpz5w8

Zie in volgend filmpje hoe je het best de tanden poetst bij uw kat :https://youtu.be/YzXa-pycAE4